0
0Clio0 0
   pretraga    0
home facebook twitter
 
2015  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2014  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2013  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2012  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  avgust
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2011  decembar
  novembar
  septembar
  avgust
  jul
  jun
  maj
  april
  mart
  februar
  januar
2010  decembar
  novembar
  oktobar
  septembar
  jun
  maj
  april
  februar
VESTI
26.3.2012.
Život u Makluanovom selu

Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja kanadskog filozofa i teoretičara komunikacija Maršala Makluana ove nedelje gost Beograda, naše kuće i Ambasade Kanade biće Ričard Kavel, profesor Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru. Tom prilikom biće održano predavanje i okrugli sto u organizaciji naše kuće, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za medije i komunikacije.


 
Predavanje TELO KAO PORUKA - 100 godina od rođenja Maršala Makluana biće održano 28.marta od 12 sati u slušaonici broj 1 Fakulteta političkih nauka(Jove Ilića 165). Predavač je Ričard Kavel.

Istog dana u svečanoj sali Fakulteta za medije i komunikacije (Karađorđeva 65, 4 sprat) od 18:30 biće održan okrugli sto ŽIVOT U MAKLUANOVOM SELU. Specijalni gost okruglog stola biće Ričard Kavel, profesor Univerziteta u Vankuveru i autor knjige “Makluan u prostoru: kulturna geografija”, a drugi učesnići biće Sanja Domazet (Fakultet političkih nauka), Tatjana Rosić (Fakultet za medije i komunikacije), Mirjana Stefanović (Fakuletet za medije i komunikacije), Aleksandar Luj Todorović (Univerzitet umetnosti), Dragan Milinković (Univerzitet za audiovizuelne umetnosti). Razgovor će moderirati Stanko Crnobrnja (Fakultet za medije i komunikacije).
 
Pre više od pola veka Makluan, prorok informatičke ere i tvorac sintagme “globalno selo”, predvideo je razvoj globalnih informacionih sistema i epohu koju će obeležiti masovni elektronski mediji. Iako, ne direktno, predvideo je i stvaranje džinovskih mreža poput Interneta, a reklame je lucidno nazvao “pećinskom”, odnosno, “najvećom umetnošću 20. veka”. Njegove teorije biće polazne teme okruglog stola u okviru projekta “Život u Makluanovom selu”, koji su još prošle godine započeli Ambasada Kanade, List Politika i naša kuća.
 
Ričard Kavel je profesor i jedan od osnivača Internacionalnog centra kanadskih studija Univerziteta Britiš Kolumbia. Takođe, vanredni je profesor na Univerzitetima u Padovi i Bolonji, a držao je predavanja i na Sorboni, u Berlinu, Tokiju i Budimpešti. Autor je knjige “Makluan u prostoru: kulturna geografija” u kojoj “ odvaja Makluanovo delo od prihvaćene teorije i metodologije akademske zajednice studija komunikacija i jasno postavlja značaj istraživanja umetnosti ranog 20. veka u nove koncepcije prostora i uspostavlja prateću relevantnost nove matematike i fizike. Pored ove knjige, Profesor Karvel je urednik knjige Love, Hate and Fear in Canada’s Cold War (2004), ko-urednik dela Sexing the Maple: A Canadian Sourcebook (2006), kao i dela Review of Education, Pedagogy and Cultural Studies (2007). Kreirao je portal spectersofmcluhan.net, gde je objavio više od 70 poglavlja, članaka i kritika. Njegovo radovi prevedeni su na francuski, italijanski, nemački, rumunski i japanski jezik.

   

arhiva vesti

U PRETPLATI
POLIS
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
 
knjige u pretplati
e-KNJIGA
Korpa

 
knjiga: 0
dinara: 0,00
• newsletter
• forum
blog
press
login
username
password
Registracija
NAJČITANIJE
1 Džon T. Kasiopo, Vilijam Patrik
USAMLJENOST
2 Miroljub Radojković, Branimir Stojković, Aleksandar Vranješ
MEĐUNARODNO KOMUNICIRANJE U INFORMACIONOM DRUŠTVU
3 DESTINACIJA KAO BREND
4 Goran Marković
MALE TAJNE (drugo izdanje)
5 Daron Asemoglu, Džejms Robinson
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
beletristika evropa film hrišćanstvo hronika istorija italija kritika kultura likovi likovna marketing menadžment multimedia muzika politika pozorište privatni psihologija roman savremena sociologija teorija umetnost vizuelna život
jubilej
PARTNERI
Srpsko narodno pozoriste u Novom Sadu Narodno pozoriste RS
Beogradsko dramsko pozoriste Bitef teatar
Nova iskra Muzej Republike Srpske
Akademija umetnosti, Beograd Muzejsko dutvo Srbije