0
0Clio0 0
   pretraga    0
home facebook twitter
NOVI NASLOVI
KLEPSIDRA Goran Marković
MALE TAJNE (drugo izdanje)
 
MALE TAJNE (drugo izdanje)
 
MULTIMEDIA Miroljub Radojković, Branimir Stojković, Aleksandar Vranješ
MEĐUNARODNO KOMUNICIRANJE U INFORMACIONOM DRUŠTVU
 
MEĐUNARODNO KOMUNICIRANJE U INFORMACIONOM DRUŠTVU
 
MARKETING I MENADZMENT DESTINACIJA KAO BREND
 
DESTINACIJA KAO BREND
 
ARS Milena Dragićević Šešić
VERS LES NOUVELLES POLITIQUES CULTURELLES – Les pratiques interculturelles engagées
 
VERS LES NOUVELLES POLITIQUES CULTURELLES – Les pratiques interculturelles engagées
 
ČASOPISI MUZIČKI TALAS br. 43, 2014.
 
MUZIČKI TALAS br. 43, 2014.
 
U PRIPREMI
MULTIMEDIA
Žan Pol Martoz
MEĐUNARODNO NOVINARSTVO
 
knjige u pripremi
VESTI I DOGADJAJI
Стручна трибина "Међународно комуницирање у информационом друштву" , Глас Српске, 16.4.2015.
У ВЕЋИМ ДРЖАВАМА СТРОЖА КОНТРОЛА ИНФОРМАЦИЈА

БАЊАЛУКА– Стручна трибина под називом "Међународно комуницирање у информационом друштву" и промоциј [...]>>
Jelena Lengold, Blic, 14.4.2015.
Čitam: "Drevna svetlost", Džon Banvil

"Uživam u knjizi izvanrednog irskog pisca. Banvil na sveobuhvatan način opisuje različite uloge u kojima se nalaze ljudi. Od ljubavnika i profesionalca, sve do roditelja."  Da [...]>>
Netanya, Israel, Lamed, List za radoznale, 14.4.2015.
DJELO KAO SVEMIR OTVORENO

Knjige su kao i ljudi, imaju svoje vreme. Svoju sudbinu. D. Kiš: Sudbina knjige   Postoje knjige, koje zavolite kao živo biće, kojima se divite kao božanstvu. Postoje knjige koje se [...]>>
Intervju sa Zoranom Hamovićem, Medijasfera, 14.4.2015.
Moć medijskog obrazovanja

Danas je novinarstvo kod nas, čini se, opet u fokusu javnosti. Posle devedesetih godina prošlog veka koje su ostale upamćene i kao godine velikih medijskih izazova, pritisaka na slobodu go [...]>>
B92, Kažiprst, 14.4.2015.
Sreća ili potraga za srećom

Povodom obeležavanja međunarodnog dana sreće, novinarka Suzana Trninić razgovarala je sa psihologom Aleksandrom Dimitrijevićem, profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu i urednikom naše [...]>>
arhiva vesti / arhiva dogadjaja

U PRETPLATI
POLIS
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
SRBI 1903-1914 - I TOM: Intelektualna istorija
 
MARKETING I MENADZMENT
Marko Mitrović
KAKO RESTRUKTURIRATI KOMPANIJU - Principi i primeri
 
knjige u pretplati

e-KNJIGA
AKCIJE

KNJIGA NEDELJE
od 14.4.2015. do 18.4.2015.
KNJIGA NEDELJE:

„Nema pakosti na koju ovaj zli soj nije spreman ne bi li što sigurnije gurnuo u propast duše muškaraca. Veštica može da privuče svakoga, i to onim sredstvima kojima ga može ščepati na najsigurniji način.“
-M. A. del Rio, Istrage veštica 

VEŠTICE - Ispovesti i tajne, Tersila Gato Kanu

Knjiga Veštice – ispovesti i tajne nastala je kao rekonstrukcija zapisnika sa sudskih procesa sačuvanih u arhivama širom Italije, ilustrovana citatima iz demonoloških tekstova i inkvizitorskih priručnika. Autorka se oslanja na temeljan istraživački rad, stoga nam knjiga nudi bogatu i zanimljivu faktografiju. Otkrila nam je bogatu arhivsku građu i korpus neistraženih tekstova na osnovu kojih možemo stvoriti slike o toku suđenja i torturama. Knjiga Veštice bi mogla da smesti između kategorija sociološke studije i istorijskog štiva, ali pristup fenomenu veštičarenja u ovoj knjizi nije naučni.

Drama o vradžbinama je ispričana u svetlu svih vinovnika priče o veštičarenju – od progonitelja, inkvizitora, seljana, veštica. Posebno su interesantni zapisi i svedočanstva optuženih žena i progonitelja, koji su beskrajno – duhoviti. Autorka je, dakle, veoma vešto premostila jaz koji postoji između autentičnih narodnih predstava i inkvizitorskih obrazaca tako što je rekonstruisala ispovesti samih žena optuženih za veštičarenje. Na taj način, do nas stiže ispričana „mikroistorija“ – životna iskustva neukih seljanki na osnovu kojih slika postaje potpunija, jer nam je pružena prilika da „proživimo“ njihove strahove, nade, osećanja i želje. Ovo je knjiga koja nam kazuje kako se iza svakog veštičijeg poteza kriju obični ljudski motivi, i time napokon oslobađa veštice iz viševekovnog društvenog izgnanstva i vraća ih među obične ljude - na mesto kojem oduvek pripadaju.
 
Terzila Gato Kanu, proučavalac istorije i narodnih predanja, napisala je mnoge eseje, romane, radio-drame i dečje priče. U izdavačkoj kući Newton & Compton objavila je sledeće naslove: Le grandi donne del Piemonte (2006), Fiabe e leggende della Valle d’Aosta (2004), I miti dei greci e dei romani (2000), Miti e leggende della cewazione e delle origini (1999).  

Jedna „vešta žena“ savetovala je damama kako da privuku muškarce, ako to žele. Prijateljica će im na golu zadnjicu staviti krišku hleba koju će, potpom, pojesti narečeni muškarac.

„Uradila sam to da bi se on zaljubio u mene, kunem se, ni zbog čega drugog. Htela sam da ga vežem za sebe kako bi mi dozvolio da zauvek ostanem u njegovoj kući. Čak i kada budem uvela starica“, izustila sam umorno“.

„Tako se više nije moglo. Dok je spavao, podelila sam njegovu kosu na četiri dela, u obliku krsta. I isekla je. Od tada sam ja tukla muža“. 

 "Tokom ozloglašenog srednjeg veka i posle njega „Sotonine sluge“ su nemilosrdno proganjane i uništavane. U pogromu je stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi (po nekim procenama i pun milion), a na meti su se zbog bavljenja magijom i druženja s đavolom našle poglavito žene – veštice.

Detaljno pročešljavši arhive koje čuvaju zapisana predanja, transkripte suđenja i „priručnike“ za obračunavanje s nečastivim (kao što je ozloglašeni Malj za veštice iz 1486), Tersilla Gatto Chanuje napisala odličnu, informativnu knjigu, sastavljenu (svaka pohvala za dovitljivost) od 99 kratkih segmenata.
Većim delom Veštice: Ispovesti i tajne (Clio, 2008) donose u prvom licu ispripovedane priče optuženih žena, kao i desetak vezivnih tekstova u kojima se postupno i pregledno iznose istorijske činjenice o ovom fenomenu.

Bez obzira na umetničku doradu autorke i očigledno (ali odmereno) romansiranje, ponuđene ispovesti su uverljivo i potresno svedočanstvo o ljudskoj surovosti i opakom vremenu. Kombinujući fenomenološki pristup i ispovedni ton, autorka (žena prikladnog prezimena – na italijanskom „il gatto“ znači mačka) Tersilla Gatto Chanu sagledava ovaj komplikovani problem iz svih uglova i više puta uspeva da pogodi u samu srž. Knjiga je bogato ukrašena srednjovekovnim drvorezima i bakrorezima, na kojima su prikazani đavo, veštice i ostala demonska bića. Dragoceni dodatak predstavlja vešto sročen pogovor Lidije Radulović Zašto su veštice žene ili zašto su žene veštice: Tumačenja u svetlu različitih perspektiva, koji (između ostalog) donosi osvrt na istoriju ženske seksualnosti i patrijarhalne represije, a koji sadrži i posebni odeljak o vešticama u Srbiji i Crnoj Gori. 
01.11.08 Popboks (Đorđe Bajić)

Do 18.aprila knjigu možete dobiti sa popustom od 50%, po ceni od 715 dinara!

 

PRODAJA OŠTEĆENIH PRIMERAKA KNJIGA
od 9.3.2015. do 1.4.2015.


Nastavljamo sa prodajom oštećenih primeraka knjiga od 9. marta, u našim prostorijama u Gospodar Jovanovoj 63 (ulaz iz Ulice Kneginje Ljubice).

Svi zainteresovani knjige mogu poručiti i pouzećem, na brojeve telefona 011/3288-471 i 063/220-870.

Spisak naslova možete pogledati ovde.
Korpa

 
knjiga: 0
dinara: 0,00
• newsletter
• forum
blog
press
login
username
password
Registracija
NAJČITANIJE
1 Džon T. Kasiopo, Vilijam Patrik
USAMLJENOST
2 Miroljub Radojković, Branimir Stojković, Aleksandar Vranješ
MEĐUNARODNO KOMUNICIRANJE U INFORMACIONOM DRUŠTVU
3 DESTINACIJA KAO BREND
4 Goran Marković
MALE TAJNE (drugo izdanje)
5 Daron Asemoglu, Džejms Robinson
ZAŠTO NARODI PROPADAJU
balkan beletristika biografija ekologija esej estetika film hrišćanstvo istorija italija kritika kultura likovna marketing multimedia muzika politika pozorište psihologija roman sociologija televizija teorija umetnost vizuelna život
jubilej
PARTNERI
Srpsko narodno pozoriste u Novom Sadu Narodno pozoriste RS
Beogradsko dramsko pozoriste Bitef teatar
Nova iskra Muzej Republike Srpske
Akademija umetnosti, Beograd Muzejsko dutvo Srbije